mączka szamotowa -poznań

Oficjalny serwis Koła Naukowego Slawistów w Łodzi

Temat: Budujemy Ryko-Grylowisko dla Dzieciaków z DD [9-11][23-25].4
... to trochę ja:

- postaram się o cegłę szamotową z rozbiórki, z pieców elektrycznych, potrzebna będzie mączka szamotowa, ale... (cdn poniżej)
- specyfikacja elementów ciesielki, (kątowniki i płaskowniki perforowane, oraz elementy typu U), a także pręty gwintowane, śruby i wkręty, oraz rozmiarówka drzewniana(Kornika trzymać z daleka ) za czas jakiś,
- zadaszenie nie powinno przekroczyć 30 m2
Źródło: vfr-oc.pl/forum/viewtopic.php?t=8823



Temat: Wkład Kominkowy INVICTA SELENIC
Witam! Żaden ze mnie fachowiec. Szybra w komplecie nie było ale OBI przeceniło oryginalny szyber invicty z 200 do 49zł (brakowało tylko dziurek w pręcie ze stali nierdzewnej), jak mogłem nie wziąść. Byłaby możliwość w moim kominku doprowadzenia pow bezpośrednio pod ruszt( widziałem taki sposób doprowadzenia w jakimś polskim wkładzie) i nie byłoby to specjalnie skomplikowane. Czytałem tyle różnych opinii o wkładach z bezp doprowadzeniem pow i bez, że sam jestem durny co lepsze? Mogę powiedzieć tylko to co wiem, nie będę odmiennie od innych filozofował. Rurę bertramsa fi200mm wprowadziłem pod kątem 45 stopni(kolano 3segmentowe) do komina i uszczelniłem tylko mączką szamotową i to się sprawdza. Wkład stoi na pospawanym stelażu z kształtownika o przekroju kwadratu 20x20mm, jest przymocowany do wylewki śrubami, naprawdę proste do zrobienia. Po za tym do invicty trudno będzie o oryginalny pasujący stelaż. Fotek nie mam. Jeżeli chcecie coś mądrego przeczytać o kominkach, montażu poszukajcie wpisów "JEŻa" naprawdę warto, gość ma pojęcie o tym co pisze. Jak będę miał trochę luzu potaram się podać linki do Jeżowych postów.Pozdrowiam!
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=54124


Temat: Ogrzewanie Ceramiczne
Też uważam, że ciekawie się zaczyna.

Ja14, dobrze by było żebyś rzucił zdjęcie jak to teraz wygląda. Zamontować oczywiście możesz.
Przygotuj pastę do wzmocnienia powierzchni. Odsiej trochę zaprawy szamotowej na drobnym sitku, np. takim kuchennym do mąki. Wlej do jakiegoś plastikowego pojemnika szkła wodnego i dosypuj do tego tej odsianej mączki (nie odwrotnie) cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany. Potem nakładaj to płaskim pędzlem na lekko zwilżoną powierzchnię betonu. Pędzel musisz za każdym razem wypłukać w wodzie i odcisnąć. Proporcje musisz sobie ustalić na małej próbce. Jeżeli będzie zbyt szybko wiązało to musisz rozcieńczyć najpierw szkło przed dodaniem mączki.
Lepszy od szkła byłby fosforan glinu (Al(H2PO4)3) albo siarczan glinu (Al2(SO4)3), ale nie wiem czy będziesz to mógł zdobyć - może masz jakiegoś znajomego chemika, to może Ci coś poradzi.

Pozdrawiam
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=128625


Temat: Wklad do kominka
budowa jest bardzo prosta tak jak ścianę byś budował ,prześle tobie zdjęcia w niedziele wieczorem bo muszę porobnic,Tak jak napisałem wydałem 350zł cegła +ta maczka szamotowa ,zastanawiałem sie nad wkładem ale 1000 zł trzeba wydać teraz mi pozostała obudowa całego kominka. :wink: pozdrowionka .
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=96132


Temat: problem z kominkiem otwartym
Problem został rozwiązany latem przez przebudowanie czopucha kominka.Miało wadliwy kształt,zrobione było ze złego materiału.Obecne wylane jest z betonu zmieszanego z mączką szamotową,a nie jak poprzednie z blachy.Problemem było nieszczelne i nie do uszczelnienia połączenie dwóch materiałów : blachy czopucha z szamotem.Teraz kominek jest używany codziennie dla przyjemności pali się przy zamkniętych drzwiach i dym się nie cofa.
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=51141


Temat: Piec chlebowy


Ajajaj! Cóż za poświęcenie! :wink: I to dla dobra ogółu!
... skąd biorą się klasy mąki? 350, 450, 550 itd... Widzi mi się, że chodzi o grubość mielenia! ...
dla Ciebie - wszystko
:wink:

"...Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i tak dalej...."



Widzę, że oblatany jesteś w różnych tematach... :roll:
:oops: :oops: :oops:
przesada !
:D





No właśnie...
Jak taki piec zbudować?
najlepiej wykorzystać bezuzyteczne "dno" kuchni weglowej pod piekarnikiem lub lokalizacja "zamiast" piekarnika - tworzac tam nisze
ale niekoniecznie taka lokalizacja - to moze być równiez wolnostojacy
sklepienie łukowe (aby uniknąć zbrojenia sklepienia) i dno z cegły szamotowej, wyprawione gliną lub zaprawa szamotową
wys do 50 cm, zasuwka do komina, drzwiczki z przodu - szerokie, wygodne
długość i szerokość dobierzesz do zamiarowanej ilosci bochenków chleba na jeden wsad
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=26479


Temat: jeszcze słówko o kominku i wkładzie kominowym...
Witam! Tak mam i już nie zmienię. Tylko jak czytałem na forum rura ceramiczna nie powinna być trwale związana z cegłami zaprawą, a na połączeniach kołnierzowych mam uszczelnione zaprawą z mączki szamotowej . Zresztą poczytaj co na temat jej montażu pisze producent. Ja osobiście nie wiem jak mi to zrobili, a taki mądry na tym etapie nie byłem!(chociaż, czy ja jestem mądry w ogóle?)
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=108054


Temat: Piasek kwarcowy-tynk!!!
Pamiętam jeszcze z końca lat 80-tych, kiedy nie było gotowych mieszanek tynkarskich, do wykonywania cieńkowarstwowych tynków stosowana była masa sporządzana z piasku kwarcowego, mączki szamotowej, polioctanu winylu (winacetu) i wody. Nie pamietam niestety proporcji.
Dzisiaj prościej i bezpieczniej będzie zastosować gotową mieszankę, tym bardziej, że aby otrzymać dobrej jakości masę, należałoby składniki odmierzać wagowo a ilość wody dobrać z uwzględnieniem wilgotności pozostałych składników, co w warunkach budowy jest nierealne.
Przykład masy tynkarskiej jest na stronie http://www.igo.katowice.pl/bazy/techkraj/tk73.htm
Taką gotową mieszanką jest np. Cekol C-35 ( http://www.cekol.pl/pl/index.html ).

Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=7766


Temat: Jak wybudować kominek z cegieł bez wkładu?
W domku letniskowym chciałbym sam wymurować kominek bez wkładu grzewczego. Nad kominkiem (z braku miejsca) będzie komin. Czy ktoś ma może jakieś instrukcje jak to zrobić krok po kroku, gdzie cegła szamotowa, ile mączki szamotowej do zaprawy itd.
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=25119


Temat: Kto obudowywał sam kominek
Witam! Juz na wstępie dzięki za odzew. Myślałem, że tylko przesympatyczne Panie z tego forum mają to szczęście na tak expresową odpowiedź! Kombinowałem nawet żeby podszyć pod jakąś "kobitkę" (bez obrazy) ponieważ jak obserwuję Fachowcy z forum zrobią wszystko,(i dobrze) by im pomóc!Przed chwilą byłem na forum "montera" i była tam drobna scysja pomiędzy tymi za i przeciw obudowom z szamotu. Jestem ciemny w tej branży stąd szukam info na temat. Oto co mnie interesuje: 1. Czy rzeczywiście się to sprawdza (cegła szamotowa) jako obudowa? 2. Jak, czym wymurowane ścianki od wewnątrz "wytynkować" po to by nie czepiał się ich kurz, który nikomu nie służy. Mam na myśli obojętnie jaki system rozprowadzenia pow byłby zastosowany, może z wyjątkiem nadmuchu powietrza do obudowy? 3. Czym wykończyć szamotową obudowę z zewnątrz, chciałbym tynk wyklejony w części kamieniem naturalnym? 4. Czy obudowa z cegły szamotowej na być pod sam sufit. Czy tylko do jakiejś wysokości? 5.Murowanie to myślę mączką szamotową? 6. Tak mnie zaskoczyłeś swoim odzewem, że zapominam języka w gębie! 7. Czy ogólne zasady montażu wkładów zalecane przez producentów są bez zmian? mam na myśli zachowanie odległości ścianek obudowy od wkładu? Proszę opisz po krótce i co jest istotne przy tego typu obudowie, jak to sam zrobiłeś, odeślij mnie pod jakiś adres gdzie już kiedyś o tym pisałeś. Każda info jest dla mnie cenna! Po zadanych pytaniach widać żem t.....n! Pozdrawiam!
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=61967


Temat: Kto obudowywał sam kominek
Witam! Do Grzegorza 10. Sam zgodnie z zaleceniami Jeża z forum osadziłem rurę bertramsa w kominie pod kątem 45 stopni przy pomocy tylko mączki szamotowej, bez sznura. Jeż miał rację, połączenie jest szczelne i zdaje egzamin. Tak od dawien dawna robili zduni. Powodzenia!
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=61967


Temat: Pieczywo
Podaję zatem przepis na chleb na zakwasie.
Podstawową rzeczą o jaką należy się postarać jest oczywiście zakwas. Najprościej zdobyć go u znajomego piekarza ale ja nie miałam takiej możliwości i zrobiłam sobie zakwas sama z mąki żytniej i wody.

Oto przepis jak wykonać zakwas:
100g mąki żytniej wymieszać dokładnie z letnią wodą, aby otrzymać dość gęstą papkę konsystencji ciasta na racuchy, bądź kwaśnej śmietany. Pozostawić przykryte ściereczką w cieple (optymalnie byłoby w pobliżu grzejnika ale ja użyłam sobie podgrzewacza USB podłączonego do laptopa:)).
Co 12 godzin dokładnie wymieszać, tak, aby powstały pęcherzyki powietrza, znowu przykryć i odstawić w spokoju. Każdego dnia dodajemy ok. 100 g mąki i wodę, do uzyskania konsystencji śmietany i tak przez 4-5 dni. Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to między 25⁰C a 30⁰C. Zakwas pozostawiony w naczyniu cały czas żyje i wymaga dokarmiania. Trzeba o tym pamiętać bo ucieknie. Jak jest go dużo można przechowywać go w lodówce, przykryty ściereczką – wtedy jego rozwój jest znacznie zahamowany. Należy jednak pamiętać, że nawet w lodówce trzeba o niego dbać i regularnie go mieszać i „dokarmiać” co jakiś czas, tzn. dodać mąki i letniej wody i pozostawić w cieple na 12 godzin. Świeżo nastawiony zakwas pachnie niezbyt przyjemnie. Ale jest to normalne. Zapach zwykle jest kwaśny może być nawet odrzucający, ale taki urok zakwasu... Nie powinien natomiast śmierdzieć, pleśnieć i przybierać dziwnych kolorów (zielonego, czarnego ani niebieskiego). Jeśli zakwas się nie udał należy go wyrzucić a naczynie wyparzyć i próbować zrobić jeszcze raz z nową mąką:)


Przepis na chleb:

Najpierw wykonujemy zaczyn:
40-80 g zakwasu (im więcej zakwasu tym kwaśniejszy chlebek)
80g maki pszennej
60g letniej wody

Składniki dokładnie wymieszać w szklanym naczyniu drewnianą albo porcelanową łyżką (nie używać metalowej) i pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin (np. na noc) w cieple (ja standardowo używam podgrzewacza USB).
Po tym czasie wykonujemy ciasto:
Wyrośnięty zaczyn
500g mąki żytniej
300g letniej wody
3g soli
5 g cukru (jako pożywka dla zakwasu)
1 łyżka oliwy z oliwek
Garść sezamu albo kminku (można także dodać słonecznik, dynię, majeranek, tymianek… co kto lubi… można pokusić się nawet o dodanie podsmażonej cebulki albo pokrojonego w paseczki ząbka czosnku) Ważne, żeby nie przesadzić z ilością i drastycznie nie zmieniać proporcji.

Zaczyn wymieszać z wodą i mąką, dodać pozostałe składniki i mieszać mikserem kilka minut żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto powinno być dość zbite, nie kleić się do rąk (jeżeli się zbytnio klei, to można podsypać trochę mąki). Wierzch ciasta posmarować oliwą z oliwek i obrócić. Przykryć workiem (folią spożywczą albo zwykłą „jednorazówką”) ale niezbyt szczelnie, tak żeby był dostęp powietrza i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 3-5 godzin. Ciasto powinno trochę urosnąć, ale niezbyt mocno. Po tym czasie podsypać lekko mąką, rozpłaszczyć w misce i zawinąć brzegi cista na siebie. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na kolejne 3-5 godzin. Jeszcze raz podsypać lekko mąką i powtórzyć rozpłaszczanie ciasta a po zwinięciu umieścić w formie wysmarowanej oliwą (ja nie daję bezpośrednio do formy ale używam papieru do pieczenia, który smaruję oliwą). Formę przykryć folią spożywczą, tym razem szczelnie i pozostawić na około 5 godzin. Po tym czasie posmarowac wierzch chleba oliwą i umieścić w rozgrzanym do 200 st.C piekarniku. Piec około 40 minut (bez funkcji termoobiegu na najniższej półce piekarnika. Ja kładę formę na cegły szamotowe, które położyłam specjalnie do pieczenia chleba na spód piekarnika)
Jeżeli skórka zbyt mocno i za wcześnie się spiecze można przykryć chleb w piekarniku folią aluminiową.
Chleb przechowuję zawinięty w papier, w którym się upiekł i lnianą ściereczkę.
Ten chleb smakuje całej rodzinie nawet z samym masłem, a jeszcze bardziej pokropiony oliwą z oliwek

W mojej rodzinie najczęściej jemy go z indykiem pieczonym w ziołach (oczywiście jeśli chcecie to podam przepis następnym razem ) i warzywami (papryka, ogórek, pomidor) albo z białym chudym serem twarogowym i swojskim dżemem bez cukru (też mogę podać przepis )
To tyle na dziś, w razie pytań służę pomocą…
Udanych wypieków!
Źródło: forum.diabetica.kylos.pl/viewtopic.php?t=355


Copyright (c) 2009 Oficjalny serwis Koła Naukowego Slawistów w Łodzi | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.